Dieta a zdrowie jelit – jak naturalnie zapobiegać wzdęciom?

Redakcja

15 listopada, 2024

Wzdęcia to uporczywa dolegliwość, z którą większość osób zmagało się chociaż raz w życiu. Definiuje się je jako subiektywne odczucie uwięźnięcia powietrza w jelitach, co doprowadza do znacznego dyskomfortu lub nawet bólu, zwiększenia obwodu jamy brzusznej i oddawania większej ilości gazów. Sprawdź, jak zadbanie o zdrowie jelit może pomóc w zapobieganiu wzdęciom i w ich zwalczaniu.

Choroby jelit a wzdęcia

Powiązanie zdrowia jelit ze wzdęciami jest dość oczywiste. To właśnie w jelitach może powstawać i być uwięziona nadmierna ilość gazów. Przyczyną tego mogą być schorzenia jelit, które zmieniają ich ruchomość, wpływają na ich budowę oraz zmniejszają aktywność jelitowych enzymów trawiennych. Są to m.in.:

  • zespół jelita wrażliwego (IBS),
  • przewlekłe zaparcia lub biegunki,
  • nietolerancja laktozy i innych cukrów,
  • celiakia,
  • choroby zapalne jelit.

Dużą rolę w powstawaniu wzdęć ma także skład mikroflory jelitowej prowadzący do SIBO, czyli przerostu bakteryjnego jelita cienkiego.

Prebiotyki i probiotyki

Dużym wsparciem dla pracy jelit jest spożywanie naturalnych probiotyków i prebiotyków. Mogą pomóc w uregulowaniu mikroflory jelitowej, co wpływa na zmniejszenie problemu ze wzdęciami.

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, bakterie lub drożdżaki, które wykazują korzystny efekt na zdrowie jelit. Do probiotycznych szczepów należą bakterie Lactobacillus i Bifidobacterium oraz drożdżaki Saccharomyces boulardii. Ich naturalne źródła to m.in. maślanka, jogurty, kefiry i kiszonki.

Prebiotyki to substancje pokarmowe wykorzystywane przez mikroflorę jelitową, dzięki czemu wspierają jej pracę. Produkty prebiotyczne to m.in. czosnek, szparagi i karczochy.

Błonnik pokarmowy

Błonnik pokarmowy jest pozostałością spożywanych składników roślinnych, których ludzki przewód pokarmowy nie jest w stanie strawić i wykorzystać. Jego obecność w diecie jest jednak kluczowa do sprawnej pracy jelit. Z jednej strony, może stanowić źródło pożywki dla bakterii jelitowych i doprowadzać do wzdęć. Z drugiej strony, działa drażniąco na jelita pobudzając ich perystaltykę, reguluje wypróżnienia i pozwala zapobiegać zaparciom. Spożywanie błonnika w połączeniu z wypijaniem minimum 2 litrów wody dziennie może chronić przed wzdęciami. [1]

Zioła i przyprawy

Niektóre ziołowe związki mogą pomóc w złagodzeniu wzdęć. Jako środek wiatropędny stosowany jest imbir, anyż, koper włoski czy mięta pieprzowa. Najczęstszą formą ich stosowania są napary i herbatki.

Pomocne może się okazać doprawianie potraw przyprawami takimi jak: bazylia, kminek, tymianek, koperek i cząber. One również usprawniają pracę jelit i pozwalają na szybsze pozbycie się wzdęć. [2]

Inne sposoby na wzdęcia

Jeśli stwierdzono u Ciebie chorobę jelit, to najważniejsze znaczenie w walce ze wzdęciami i innymi dokuczliwymi objawami będzie miało leczenie choroby podstawowej. Celem zmniejszenia dyskomfortu w jamie brzusznej spowodowanego wypełnieniem jelit gazem, możesz sięgnąć po preparat na wzdęcia z symetykonem. Jego działanie kumuluje się w świetle jelit, gdzie dochodzi do rozbicia dużych cząstek gazu na mniejsze pęcherzyki. Takie rozproszenie ułatwia usunięcie gazu poprzez wiatry.

Warto także pamiętać o regularnej aktywności fizycznej. Ćwiczenia aerobowe takie jak pływanie, nordic walking czy jazda na rowerze zwiększają przepływ krwi w całym organizmie. Dotyczy to również jelit, które lepiej ukrwione pracują sprawniej i szybciej usuwają nagromadzone gazy.

,,To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Nie przekraczaj maksymalnej dawki leku. Przed użyciem zapoznaj się z lekarzem lub farmaceutą.”

Bibliografia

[1]       prof dr hab n med M. Jarosz, „Normy żywienia 2020”, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Dostęp: 2 październik 2024. [Online]. Dostępne na: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/normy-zywienia-2020/

[2]       B. Larijani i in., „Prevention and Treatment of Flatulence From a Traditional Persian Medicine Perspective”, Iran Red Crescent Med J, t. 18, nr 4, s. e23664, sty. 2016, doi: 10.5812/ircmj.23664.

Artykuł zewnętrzny.

Polecane: